Medicii de la SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA Mavromati, au realizat la Botoșani prima tromboliză în AVC

La Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati – BOTOSANI, a fost realizată duminică 23.06.2019, prima tromboliză în accident vascular cerebral (AVC)!

Pacientii cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasă în primele patru ore si jumătate de la debutul primelor simptome.

Tromboliza este metoda terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe care ajută la dizolvarea un cheag de sânge.

Chiar dacă Spitalul Județean Botoșani era inclus în programul național de tromboliză, procedura nu s-a putut face până acum deoarece spitalul nu îndeplinea condițiile, drept pentru care pacienţii erau direcționați către Suceava.

Un bărbat în vârstă de 67 de ani, bolnav cronic, care suferea de mai multe boli, este primul pacient care – duminică – a beneficiat de tromboliză la Botoșani. El a suferit accidentul vascular duminică la amiază. Simțind că îi amorţesc mâna şi piciorul stâng, bărbatul a mers la UPU. Aici, medicul a decis că pacientul se încadrează în protocolul naţional de tratament pentru dizolvarea cheagurilor de sânge prin tromboliză.

Procedura a fost coordonată de medicul neurolog Ioana Guraliuc, în serviciul UPU, împreună cu medicul Ițco Ana Maria și medicul radiolog Crețeanu Mihai.

© 2015 Spitalul Judetean de Urgente "Mavromati" Botosani | Dezvoltat de Webemotion
go to top