Medici botoşăneni decoraţi de preşedintele Iohannis

Doi dintre cei mai importanţi medici botoşăneni, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” au fost decoraţi de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Este vorba despre Claudia Malancea, medic primar de anestezie şi terapie intensivă şi Valentina Morcov, medic primar în boli infecţioase.

Această distincţie vine în semn de apreciere pentru devotamentul, curajul, profesionalismul şi solidaritatea manifestate în toată perioada de pandemie. Nominalizările celor două au venit din partea directorului Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, la solicitarea administraţiei prezidenţiale.

„Pe parcursul acestei perioade de pandemie cei doi medici au dat dovadă de adaptabilitate, rezistenţă la stres psihic şi fizic, de o excelentă abilitate de rezolvare a problemelor apărute, cu a atitudine proactivă, oferind mereu soluţii potrivite datorită capacităţii de previziune şi gândire în ansamblu. Atât în relaţia cu pacienţii, cât şi în privinţa colegilor cele două doamne au dat dovadă de tact, diplomaţie şi empatie fiind alături şi de familiile pacienţilor, cu care au menţinut constant legătura telefonic, însă totodată şi de rigurozitate şi corectitudine. Din aceste motive am considerat că nominalizarea lor este ceva natural şi pe deplin meritat”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Doar 28 de medici premiaţi la nivel naţional

Fiecare judeţ a trebuit sa nominalizeze doi medici implicaţi în lupta împotriva Covid, din specialităţile terapie intensivă şi boli infecţioase. Cu toate acestea, doar 28 de medici au fost decoraţi de preşedintele Iohannis, iar doi dintre aceştia sunt din Botoşani, ambele nominalizări fiind acceptate de preşedinţie.

 

Medicul primar Claudia Malancea este şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a SJU şi susţine că această perioadă a fost una deosebit de grea. „Este o confirmare oficială a aprecierii eforturilor susținute de colectivul secției ATI de la începutul pandemiei până în momentul de faţă. Această distincție aparține fiecărui membru al secției, de la personalul auxiliar până la cel medical , și fără sacrificiul, devotamentul și munca fiecăruia nu am fi putut parcurge această perioadă dificilă care a lăsat urme adânci la nivel fizic și psihic, și care, din păcate, nu pare să fie încheiată. Momentan evoluția pare a fi într-o aparentă regresie, fapt ce ne face să rămânem vigilenți în continuare”, a declarat medicul primar Claudia Malancea.

Medicul primar Valentina Morcov este şeful Secţiei de boli infecţioase din cadrul SJU. „Mă bucură nespus faptul că munca și dăruirea depuse în folosul pacienților și al comunității în ultimii aproape doi ani sunt prețuite. Această distincție, venită de la cel mai înalt nivel, transmite un semnal că activitatea noastră este apreciată și vizibilă. Vreau să mulțumesc echipei pe care o coordonez, medici, asistente și personal de îngrijire, care a luptat alături de mine și cu ajutorul căreia am reușit să ajutăm un număr impresionant de bolnavi să învingă COVID-19. Și mai vreau să aduc un pios omagiu colegei noastre Lenuța Buta, o asistentă deosebită care a căzut la datorie la începutul pandemiei. Sacrificiul ei ne-a îndurerat, dar ne-a și îndârjit în luptă”, a declarat medicul Valentina Morcov.

 

 

 

 

© 2015 Spitalul Judetean de Urgente "Mavromati" Botosani | Dezvoltat de Webemotion
go to top